Fotbal
 
Handbal
 
Tenis de camp
 
 
 
Rugby
 
Gimnastica
 
Box
 
Volei
 
Judo
 
Oina
 
Tenis de masa
 
Arte martiale
NET Hosting - web hosting profesional!
Vrei ca site-ul tau sa fie afisat in prima pagina pe www.GOOGLE.ro atunci cand este cautat unul din produsele tale? DA un CLICK aici si noi ne vom ocupa de asta!!!           ::: NET Romania :::  Solutii web & internet pentru afacerea ta!
 
   

 

Boxul - fascinatia ringului

«Boxul este cel mai puternic antrenament pentru capacitatea de rezistenta, este transformarea corpului neinarmat in arma. »

Egon Erwin Kisch

 


 


ISTORIC

O definitie a boxului este si aceasta: «arta de a lovi un adversar, fara ca tu sa primesti loviturite acestuia». De aceea, pentru a fi un bun boxer iti este necesara o foarte buna pregatire fizica, o dezvoltare fizica generala armonioasa, o mare rapiditate in executia miscarilor de lovire, de aparare, de deplasare, curaj, hotarare, agilitate, o buna pregatire tehnica si o deosebita inteligenta tactica.

Respectand regulile sale - unde se poate si unde nu se poate lovi, folosirea manusilor speciate etc.- boxul nu trebuie confundat cu o bataie dura, cu pumni, ci cu o disciplina sportiva care se conduce dupa un regulament precis si implica aceleasi cerinte privind pregatirea si curajul.

Originea boxului se pierde undeva in negura vremii, cand era o lupta de forta, o confruntare violenta, brutala, care dadea castig de cauza celui mai puternic. Asa au aparut invingatorii Olimpiadelor antice grecesti si, mai tirziu, in arenele romane, unde gladiatorii se bateau intre ei pana la epuizare pentru a culege aplauzele publicului si indurarea imperatorului.

Diferitele forme vechi de practicare a boxului se sfarsesc la inceputul secolului al XVIII-lea, cand, in Anglia, se stabilesc primele reguli de lupta, dintre care cea mai importanta prevede obligativitatea purtarii manusilor. Apoi, aceste reguli se perfectioneaza, stabilindu-se durata unei intilniri, spatiul de lupta, loviturite permise si nepermise, impartirea boxerilor pe categorii de greutate s.a.

Pe plan mondial, in decursul etapelor sale de evolutie, sunt consemnati campioni celebri care au uimit lumea prin invincibilitatea lor, sau prin inteligenta lor tactica ori prin tehnica lor desavirsita. James Corbett (1866-1933), Joe Louis declarat «boxerul secolului» in acele vremuri, Archie Moore, George Carpentier, Ray Sugar Robinson, Cassius Clay alias Mahomed Ali si multi altii au demonstrat ca boxul este o arta, cum este caracterizat de specialisti.

La noi in tara, desi se practica in diverse forme inca de multa vreme, boxul isi face aparitia oficiala in anul 1905, cand, la Bucuresti, se organizeaza primele meciuri. Sunt cunoscute numele unor boxeri care au dominat prin rezultate activitatea pugilistica interna si chiar pe plan european, olimpic si mondial: Lucian Popescu, Toma Aurel, inainte de 23 august; Nicolae Linca, Mircea Dobrescu, fratii Cutov s.a.m.d. dupa 23 August 1944.

 
 
 
 
 
REGULI DE BAZA

In primul rand trebuie precizat ca pe plan mondial, boxerii sunt grupati in amatori si profesionisti. ceea ce determina si reguli diferite de confruntare pugilistica.

Intr-o competitie de box, participantii sunt obligati ca, oficial, sa se cantareasca inaintea fiecarui meci, conform unei programari facute de forul organizator. In cadrul fiecarei categorii, meciurile se desfasoara eliminatoriu.

Durata unui meci de box este:
- pentru seniorii amatori: 4 reprize a 2 minute;

- pentru profesionisti: pina la 15 reprize a 3 minute.

Intre reprize, la toate categoriile de boxeri, se acorda o pauza de un minut. Pentru sustinerea unui meci, boxerul trebuie sa nu aiba barba sau mustata, sa nu fie uns pe trunchi. Amatorii vor avea pe ei un maiou. Incaltamintea va fi usoara si este obligatorie centura de protectie. Mainile vor fi bandajate si apoi se pun manusile, care au o greutate de 227 gr pentru amatori si de 143-171 gr pentru cei profesionisti.

Ringul, locul desfasurarii meciurilor de box, este o suprafata patrata, cu laturi de minimum 4,90 si maximum 6,10 m. Construit ca un podium, la o inaltime de circa 1 m fata de sol, ringul este prevazut, in cele patru colturi, cu cate un suport, de care sunt fixate trei-patru corzi. Doua colturi opuse ale ringului sunt afectate boxerilor care isi disputa intaietatea si unde ei isi petrec pauzele dintre reprize, alaturi de antrenorii lor.

In timpul unui meci, boxerilor le este interzis:

- sa loveasca sub centura sau sa schiteze aceasta lovitura;
- sa loveasca adversarul cazut sau care se ridica din cazatura;

- sa loveasca cu capul, piciorul, umarul sau genunchiul;
- sa se tina sau sa-si faca avant de coarda ringului;

- sa vorbeasca in timpul meciului;
- sa loveasca adversarul dupa comanda de «stop» data de arbitru;

- sa se arunce la podea, ca sa nu mai continue lupta etc,

Conditii materiale: Echipamentul boxerului consta din ghete speciale, chiloti, maieu si bandaje, centura de protectie etc. Exista manusi speciale pentru antrenament si pentru competitie, precum si casti speciale de protectie pentru cap (la antrenament), proteza dentara de protectie s.a.

Pentru antrenamente, o sala de box trebuie sa fie dotata cu ring, cu sac cu nisip, cu mingi speciale (pucing-ball, mingi para etc.), cu corzi de sarit, haltere, cu oglinzi pentru corectarea pozitiei.

Initierea in box incepe de la virsta de 9-10 ani; dar o instruire sistematica vizeaza baietii de 14-15 ani, cand au o buna dezvoltare fizica generala si o musculatura in formare.

Unui adevarat boxer i se cere temperament calm, linistit, dublat de curaj, vointa, rezistenta la lovituri, inteligenta, combativitate.


VOCABULAR

Break (engl., a se desface) - comanda data de arbltri unor boxeri care raman agatati unul de celalalt si trebuie sa se desparta pentru a continua meciul.
Clinci (engl., a inota) - tinerea reciproca intre doi boxeri, in timpul meciului.
Corp la corp - schimb de lovituri intre doi boxeri aflati foarte aproape unul de celalalt.
Crpseu (fr. crochet) - lovituri prin ducerea energica a bratului usor indoit, prin plan orizontal
Directa - lovitura data direct, prin fata, cu bratul drept sau stang
Gala- competitie de box care cuprinde mai multe intalniri ce se succed conform unei programari stabilite.
Garda - Pozitia boxerulul in timpul unui meci.
Groghi (engl. «groggy»-ametit) - momentuli in care un boxer, in urma uneia sau a unor lovituri primite, este intr-o stare de ameteala generala, nu-si mai poate controla miscarile si, deci, nu mai poate continua meciul, fara a-si periclita sanatatea.
Jab (engl., a lovi) - lovituri repetate date adversarului in fata, in zona nasului.
Knock-Down (K.D.) (engl., a izbi - knock si a tranti - down) - situatie intr-un meci de box, cand unul dintre combatanti cade din cauza lovituriulor primite.
Knock-Out (K.O.) (engl., scoatere din lupta) - situatia unui boxer care, in timpul meciului, in urma unei sau a unor lovituri primite, cade la podea si nu se poate ridica in limp ca arbitrul numara trecerea a 10 secunde.
Knock-Out tehnic - decizie intr-un meci de box, cand arbitrul apreciaza ca unul dintre boxeri, in urma loviturilor primite, desi nu a cazut, nu mai poate continua sa boxeze.
Sparing-partener (engl. , partener de antrenarnent) - termen folosit in box mai ales cind unui boxer care se pregateste pentru un meci, i se asigura un partener cu care poate boxa la antrenamente, pentru a se obisnui cu conditiile de meci, pentru a incerca diferite actiuni tactice de atac sau aparare, pentru a se obisnui cu dozarea efortului etc.
Sving (engl. «swlng»-pendulare) - lovitura in box, data prin lateral, cu bratul usor indoit.
Upercut (engl. «uppercut» - lovitura de jos in sus) - lovltura in box, care consta din lovirea adversarului prin ducerea rapida a bratului de jos in sus, in dreptul barbiei
 
 
 

2002 © Powered by Net Romania
 
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!