Fotbal
 
Handbal
 
Tenis de camp
 
 
 
Rugby
 
Gimnastica
 
Box
 
Volei
 
Judo
 
Oina
 
Tenis de masa
 
Arte martiale
NET Hosting - web hosting profesional!
Vrei ca site-ul tau sa fie afisat in prima pagina pe www.GOOGLE.ro atunci cand este cautat unul din produsele tale? DA un CLICK aici si noi ne vom ocupa de asta!!!           ::: NET Romania :::  Solutii web & internet pentru afacerea ta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

   
Fotbalul - sportul rege

«Fotbalul este ultima reprezentatie sacra a timpului nostru. Fotbalul este spectacolul care a substituit teatrul. »
P. P. Pasolini

«Ce altceva s-ar mai putea spune despre grandoarea fotbalulul? Este unul din taramurile de pasnica disputa unde natiunile isi cauta gloria... »
Albert Camus

 
       
 


ISTORIC
Fotbalul este "sportul sporturilor", este sportul miraj, care imbina forta, inteligenta, curajul; indrazneala si eleganta miscarilor, cu intrecerea dura dar sublima, polarizand in jurul sau copiii de la cea mai frageda varsta, care incearca sa-si imite idolii din arena, si care raman extaziati si fericiti ca au reusit sa descopere frumusetile jocului de fotbal.

Fotbalul este un joc sportiv ce se disputa intre doua echipe formate din cite 11 jucatori, fiecare dintre acestia cautand sa introduca mingea in poarta adversa, lovind-o cu piciorul sau cu orice parte a corpului, in afara de brate. Acest joc sportiv constituie unul din fenomenete epocii noastre, si se poate afirma ca vorbind de secolul XX, de societatea de azi, istoria va consemna acest sport, iubit de milioane de copii, tineri si adulti. Prima dovada istorica care atesta jocul cu mingea se afla in cronicile engleze din anul 1175. In Franta, in sec. XIV se practica ceva asemanator de catre masele populare si anume jocul «La soule», iar in Italia «Il giuoco del calcio» (joc cu piciorul).

In anul 1602 in Anglia apar, in cartea lui Carew «Surwey of Cornwall» (Priviri asupra Cornwall-ului), primele detalii asupra acestui joc sportiv. In perioada respectiva se practicau doua feluri de jocuri cu mingea: «Hurling at gooles» (aruncare la porti) si «Hurling over country» (aruncare la distanta). Incepand din sec. XVIII, in orasul Rugby elevii incep sa practice, dupa reguli bine definite, jocul «Hurling at does» - sau rugbyul de astazi, iar la scolile Chartenhanse si Westminster, jucatorii erau obligati de alte reguli sa conduca mingea cu piciorul; ceea ce a dus la o noua denumire a jocului: «Dribling game», stramosul fotbalului de azi.



La 26 octombrie 1863 ia fiinta in Anglia prima asociatie de fotbal si primul regulament de joc care cuprindea 13 articole. In anul 1904 a fost creata «Federatia Internationala de Fotbal - Asociatie», F.I.FA.), care aduce o serie de modificari in regulile de desfasurare a acestui joc. In 1930 F.I.F.A. a initial organizarea campionatului mondial; a carei prima editie s-a desfasurat in Uruguay.

In tara noastra jocul de fotbal a inceput sa se practice din anul 1903, iar in 1905 s-a constituit primul club de fotbal - «Olimpia» si in 1909 ia fiinta a doua echipa din Bucuresti cu denumirea de F.C. Colentina. Primul meci international se desfasoara in 1911, romanii avand ca adversari echipa Galatasarai din Constantinopol. In 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania, care avea o comisie centrala de fotbal.

Dupa anul 1919 iau fiinta alte cluburi ca: Tricolorul, Venus, Chinezul Timisoara, Juventus s.a. Pentru prima data se organizeaza in tara noastra, in anul 1934, o competitie eliminatorie, sub denumirea de Cupa Romaniei. Dupa eliberarea tarii la 23 August 1944, in cadrul masurilor de democratizare a sportului, s-a reorganizat si fotbalul. Se infiinteaza .O.S.P. (Organizatia Sportului Popular), prima organizatie democratica de coordonare a activitatii sportive, care a marcat si etapa de restructurare a activitatii fotbalistice, bazata pe echipe de intreprinderi, de departamente etc.

Astazi activitatea fotbalistica este organizata si se desfasoara sub indrumarea si coordonarea F.R. Fotbal, care asigura pregatirea jucatorilor pe baza unei conceptii unitare, dupa un sistem adaptat specificului jucatorilor romani, incepand de la formatiile de «pitici», continuand cu echipele de juniori si tineret si terminand cu cele divizionare: A, B si C
.
 
 
ORGANIZAREA SI DESFASURAREA ACTIVITATII FOTBALISTICE

1.Selectia este foarte importanta pentru activitatea fotbalistica de performanta si se bazeaza pe obiective ca: sanatatea si aptitudinile fizice ale copiilor, dezvoltarea si pregatirea fizica generala.

2. Organizarea activitatii fotbalistice la nivelul copiilor presupune impartirea activitatii fotbalistice pe grupe de varsta, astfel: 8-10 ani, 11-12 ani si 13-14 ani.

3. Pregatirea copiilor: Initierea si instruirea copiilor se desfasoara pe baza de demonstratie, cu exersarea miscarilor si procedeelor tehnice pana la automatizare, urmarindu-se si pregatirea fizica generala si specifica a tinerilor fotbalisti. Copiii selectionati si organizati pe grupe (sau echipe) pot fi initiati in procedee tehnice si tactice specifice jocului de fotbal astfel:
   
 

Procedee tehnice: - lovirea mingii cu piciorul cu: partea bocancului de la siret (ristul), latul piciorului, partea exterioara a piciorului, calcaiul; - fentele, sau miscarile inselatoare: cu sau fara minge - preluarea mingii cu piciorul; - oprirea (stopul) mingii; - lovirea mingii cu capul; - conducerea mingii; - aruncarea de la tuse; - deposedarea adversarului de minge; - trasul la poarta (sutul); - jocul portarului.

Procedee tactice: - asezarea jucatorilor dintr-o echipa in teren; - atacul (pase, demarcare si sutul la poarta); -apararea (deposedarea si marcajul).


REGULAMENTUL JOCULUI DE FOTBAL

 

Terenul de joc: Acesta poate avea o lungime cuprinsa intre 90m si 120m iar latimea intre 45m si 90m. Portile se afla la mijiocul liniilor din fund si au o lungime de 7,52 m si o inaltime de 2,44 m. Mingea de joc este de forma sferica, cu un invelis din piele sau din alt material; care sa nu constituie un pericol pentru jucator. Ea va avea o circum ferinta de 68-71 cm si va cantari intre 396 gr si 453 gr.

Fiecare echipa va avea in teren maximum 11 jucatori sau minimum 7. Echipa care, din diferite motive, ramane cu mai putin de 7 jucatori in teren pierde meciul cu 0-3, indiferent de situatia scorului pana in acel moment. Nu pot juca toti jucatorii trecuti pe foaia de arbitraj. Jucatorii de rezerva vor astepta in afara terenului de joc.

Inlocuirea se va face numai pe la centrul terenului si daca faza de joc este oprita. Rezerva nu intra in teren pana cand jucatorul care va fi inlocuit nu a parasit terenul. EchipamentuI echipelor trebuie sa fie de culoare diferita si pentru fiecare jucator el consta din: ghete de fotbal, jambiere, aparatori, chiloti si tricou. Portarul poate avea in plus genunchiere si un tricou de alta culoare decit a coechipierilor sau jucatorilor adversi

Arbitrajul: Conducerea unui joc este asigurata de catre 3 arbitri (unul de centru si doi de tuse). Arbitrul de centru va conuce si va avea grija sa se respecte regulamentul, sa nu se comita greseli; va semnala inceputul si sfarsitul partidei, precum si toate opririle de joc. El sanctioneaza pe jucatorii care nu respecta regulile jocului.

Cei doi arbitri de linie ajuta arbitrul de centru sa conduca jocul, potrivit regulamentului. Arbitrii de linie vor avea stegulete cu care vor semnaliza mingea iesita din joc, lovitura de colt, hentul, lovitura de la poarta sau aruncarea de la tuse si pozitia de ofsaid.

Un meci de fotbal dureaza 2 reprize a 45 de minute cu o pauza de 15 minute intre ele. Mingea este in joc atata timp cit se gaseste in teren intre liniile care delimiteaza suprafata de joc si nu a fost oprita de arbitri. Inscrierea unui punct este valabila caind mingea patrunde complet in poarta, depasind cu intreaga ei circumferinta linia portii.

Ofsaid (afara din joc) Este pozitia cea mai comentata azi in jocul de fotbal. Un jucator este considerat in ofsaid atunci cand fiind in atac, intre el si linia de poarta adversa nu se gasesc doi adversari, in momentul cand mingea ii este pasata.

Greseli si sanctiuni: Daca faceti una din greseli sunteti sanctionati de arbitru (cu lovitura libera directa). Daca in propriul careu jucati mingea cu mana (hent) veti fi penalizati de arbitru cu lovitura libera directa de la 11 m.

 
 

VOCABULAR

Bec(engl., beak) - fundas in jocul de fotbal.
Beton- denumirea unui sistem de aparare folosit in jocul de fotbal, care consta din aglomerarea zonei proprii a terenului cu cat mai multi jucatori de camp, indiferent de postul pe care acestia il ocupa in echipa.
Corner(engl., corner = colt) - lovitura libera directa executata din coltul terenului de joc de catre un jucator al echipel care ataca, deoarece mingea iesita in afara terenului, depasind linia de fund, a fost atinsa ultima oara de un jucator al echipei aflate in aparare.
Goal-keeper(engl.) - portarul, in jocul de fotbal.
Hat-trick(engl.) - expresie folosita in situatia cand intr-un meci de fotbal un jucator reuseste inscrierea a trei goluri.
Heading(engl.)- lovirea mingii cu capul, in jocul de fotbal.
Hent(engl, «hand - mana)- cand un jucator, exceptie facand portarul, atinge mingea cu mana, in spatiul si in timpul jocului.
Inter- post in linia de atac al unei echipe de fotbal, handbal s.a.
Libero- jucatorul care isi extinde activitatea in latul terenului, in spatele liniei de fundasi. fiind prezent acolo unde faza de joc necesita interventia lui.
Offside(engl., se citeste ofsaid) - situatia unuia sau a mai multor jucatori aflati rnai aproape de poarta adversa decat ultimul jucator al acestei echipe. Se sanctioneaza cu o lovitura libera indirecta in favoarea echipei aflate in aparare.
Out(engl., se citeste aut - afara) - minge iesita in afara terenului de joc.
Penalti(engl. «penalty» = pedeapsa) - lovitura de pedeapsa executata de la 11 m de linia portii.
UEFA - Uniunea Europeana de Fotbal - Asociatie, forul care coordoneaza activitatea internationala de fotbal pe plan european.

 
  Linkuri sponsorizate
Vreau termopane!
Termopane. Tamplarie PVC. Tamplarie Aluminiu. Pereti cortina. Termopane in rate!
http://www.vreautermopane.ro
Q Euro
Consumabile pentru sudura. Electrozi. Sudura speciala. Truse. Echipamente. Discuri abrazive. Benzi abrazive.
http://www.qeuro.ro
Strong System
Tamplarie PVC cu profile Deceuninck. Tamplarie Aluminiu. Termopane - Cerere de oferta online!
http://www.strongsystem.ro
Danplast Serv
Termopane in rate! Tamplarie PVC cu profile Gealan. Glafuri. Plase insecte. Jaluzele.
http://www.danplastserv.ro
Mobila la comanda!
EL FUN COM - Mobilier bucatarie, mobilier baie, mobila dormitor, mobilier sufragerie
http://www.mobilaromania.ro
Tamplarie PVC si Al - BTI Partener Prompt
Producator de tamplarie PVC si aluminiu cu geam termopan. Usi si ferestre din PVC si Al. Pereti cortina.
http://www.bti.com.ro
Tamplarie PVC
Termopane Kommerling. Sisteme de usi. Sisteme de ferestre. Obloane. Rulouri exterioare.
http://www.kommerling.com.ro
Axa Center - Materiale de constructii
Inchirieri spatii comerciale - Complex comercial cu 60 de magazine materiale de constructii, finisaje, gresie si faianta.
http://www.axacenter.ro

 
 

2002 © Powered by NET Romania
 
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!