Fotbal
 
Handbal
 
Tenis de camp
 
 
 
Rugby
 
Gimnastica
 
Box
 
Volei
 
Judo
 
Oina
 
Tenis de masa
 
Arte martiale
NET Hosting - web hosting profesional!
Vrei ca site-ul tau sa fie afisat in prima pagina pe www.GOOGLE.ro atunci cand este cautat unul din produsele tale? DA un CLICK aici si noi ne vom ocupa de asta!!!           ::: NET Romania :::  Solutii web & internet pentru afacerea ta!
 
   

 

Judo - autoapararea inteligenta

«Importanta in viata nu este victoria, ci
lupta; esentialul nu este sa invingi, ci sa
lupti bine. »


Pierre de Coubertin

 


 



ISTORIC

Pentru cunoasterea originii acestui sport trebuie sa ne intoarcem cu aproape 2000 de ani in vechea Japonie, unde samuraii, cavalerii si nobilii practicau mai multe genuri de exercitii, ca; scrima, tirul cu arcul, aruncarea sulitii etc. Unul dintre aceste exercitii era si jiu-jitsu, care pare a-si avea originea in vechea forma de lupta corp la corp din Japonia si anume Sumo.

Se aminteste intr-o scriere veche de o lupta intre Nomino Vukune si Taimano Uchaya in timpul celui de-al doilea Imparat Suini (anul 70 f.e.n.). Judecand dupa rezultatuli intrecerii se pare ca din aceasta perioada dateaza practicarea jiujits-ului, deoarece Sukune si-a omorit adversarul printr-o "lovitura de picior".

Mai tarziu, in timpul perioadei Kamakura (1185 -1333) razboinicii, pentru a-si sluji mai bine stapanii, au inceput sa studieze arta luptei neanarmate, a "luptei corp la corp", numita jiujitsu. Aceasta lupta era compusa din mai multe exercitii fara arme, la care se foloseau din cand in cand si pumnale sau sabii. Genul de atac era de cele mai multe ori aruncarea, lovirea, tinerea adversarului la sol, fortarea si contorsionarea bratelor si picioarelor adversarului, pentru a-i produce durere sau pentru a i le fractura. Aceste forme de lupte erau practicate numai de nobilii samurai si razboinicii lor, metodele de predare fiind secrete si foarte greu transmise altora.

In 1882 Jigoko Kano, impreuna cu cativa prieteni devotati, care-i impartaseau entuziasmul, au inchiriat o cladire in Tokio, unde au stabilit prima scoala de judo Kodokan, punand astfel bazele unei noi forme de lupta.

Deci, am denumit materia de predare "judo" in loc de jiu-jitsu. "Jiu" inseamna blandete sau cedare, "Jitsu" inseamna arta sau priza artistica; iar "Do" inseamna cale sau principiu; in felul acesta JIUJITSU inseamna arta de a ceda la inceput si de a obtine apoi victoria, in timp ce judo inseamna calea sau principiul acesteia.

Sa presupunem ca notam forta unui copil de clasa a VII-a, bine dezvoltat fizic, cu 10 unitati, si a unui alt copil, de clasa a V-a, dezvoltat normal, cu 7 unitati. Daca vom aseza pe cei doi copii fata in fata la distanta de 30 cm si-i vom pune sa ridice bratele indoite din coate la nivelul pieptului, impingandu-se palma in palma, vom observa ca cel de clasa a Vll-a va invinge, oricat de mult ar incerca celalalt sa se opuna.

Vom repeta acelasi exercitiu, in schimb ii vom spune copilului care reprezinta forta mai mica, de 7 unitati, ca in momentul cand impingand va simti ca nu mai poate rezista fortei celuilalt, sa execute un pas inapoi, apropiind palmele depiept, fara a scapa priza. Cu siguranta vom observa imediat dezechilibrarea celuilalt inainte, ajungand intr-un moment critic de dezechilibru in care celalalt poate foarte usor, numai cu 3 1/2 din forta de care dispune, sa-l doboare. Acesta este un exemplu de a invinge un adversar prin cedare.

Un alt exemplu: imaginati-va ca oricare dintre voi va aflati pe o carare de munte; intr-o parte muntele, in cealalta parte se afla o prapastie. Din sens opus se apropie un alt baiat mai mare, care vrea sa va impinga in prapastie. Daca va veti opune, oricat ati incerca, celalalt fiind mai mare va reusi sa va invinga. Incercati totusi ca atunci cand incepe sa va impinga spre prapastie sa opuneti putina rezistenta, dupa care, printr-o miscare brusca, executati un pas lateral; in acel moment, eel care executa miscarea de impingere, nemaiantalnind rezistenta se va dezechilibra inainte, fiind foarte usor de impins spre prapastie.

Se poate deduce foarte usor ca in judo principala calitate ce trebuie dezvoltata, alaturi de celelalte calitati motrice si anume: forta, viteza, indemanarea etc., este gandirea -elasticitatea luarii deciziei de finalizare a unei actiuni incepute.

In tara noastra judo-ul a patruns in anul 1928, fiind practicat in cercuri mai restranse, ca mai apoi, in 1957, sa apara primele echipe de club in Bucuresti, Arad, Cluj-Napoca.

 
 
TEHNICA JUDO-ULUI

Perioada de initiere in tehnica judo-ului poate incepe cu rezultate bune inca de la varsta de 6-7 ani.

Practica a demonstrat ca invatand judo de la aceasta varsta, aveti posibilitatea de a acumula un bogat bagaj de deprinderi utile, de a cunoaste si a va insusi o gama variata de procedee tehnice. Tehnica judo-ului la aceasta varsta se preda prin folosirea formelor variate si atractive de «judo-joc».

ElementuI de «joc» va fi introdus in invatarea procedeelor tehnice, punandu-se un accent deosebit pe tinuta corecta in timpul pozitiilor statice.

 
 
 

La 7-10 ani se trece la invatarea caderilor, cu toate elementele de progres necesare. urmand in gradare metodica invatarea principiilor tehnice ale luptei la sol (Ne Waza).

In judo sunt 6 categorii de clasificare sportiva, reprezentand gradul de pregatire (Kyu): centura alba, galbena,portocalie, verde, albastra,maron. Fiecare purtator al unuia din aceste cordoane va trebui sa cunoasca executarea la perfectie a procedeelor tehnice prevazute in codul de clasificare.

1. Centura alba (Kyu 6) cuprinde urmatoarele procedee tehnice, pozitii si deplasari: mai intai va trebui sa invatati salutul (Ritsurei), care in judo este considerat o forma de respect manifestat fata de profesor, partener si, in cazul competitiilor, fata de juriu si public. El se executa la inceputul si la sfarsitul tuturor formelor de practicare a judo-ului.

Salutul se poate efectua sub doua forme si anume:
- Salutul din picioare (Ritsurei) - care se executa atat la lectii cat si la competitii;
- Salutul din pozitia stand pe genunchi (Zarei), care este o forma mai ceremoniala, folosita in (Kata)
demonstrafiile de judo.

A doua grupa mare de executii pe care le veti invata va cuprinde prizele, pozitiile fundamentale si deplasarea pe saltea. Prizele, sau Kumi Kata joaca un rol important in judo, conditionand tehnica dezechilibrarii si proiectarii adversarului.

Pozitiile fundamentale in judo sunt:
a) de atac (Shizen-Notai) pozitie fundamentala spre dreapta (Migi Sizentai). pozitie fundamentala spre stanga (Hidari Sizentai)
b)de aparare (Sigothai)
- pozitie de aparare spre dreapta (Migi-Jigothai)
- pozitie de aparare spre stinga (Hidari-Jigothai).

Deplasarile pe saltea (Shintai) sunt: -Ayumi-Asai- deplasare normala; -Tsugi-Asai - deplasare cu pas adaugat si -Thai-Sabaki- deplasare prin evitarea contactului cu adversarul.

Alt mare capitol al judo-ului il cuprinde tehnica caderilor (Ukemii) care pot fi: inapoi (Ushiro Ukemi), inainte (Mae Ukemi), laterale (Yoko Ukemi)

Ultimul punct din Centura alba cuprinde invatarea tehnicii dezechilibrarilor (Kuzushi). Aceste dezechilibrari constau in actiuni de tragere sau impingere a adversarului cu ajutorul bratelor si anume: spre inainte (Mae-Kuzushi), spre inapoi (Ushiro-Kuzushi), lateral (Yoko-Kuzushi).

Dupa ce fiecare din voi veti executa cu mult succes toate aceste tehnici in fata unei comisii de examinare, intr-un mod ceremonios, veti fi considerat sportiv judoka.

2.In continuare veti invata procedeele tehnice cuprinse in urmatorul kyu, nr. 5, sau Centura Galbena, care constau din: Hiza-Guruma (roata la genunchi); Sasaie-Tsuri-Komi-Ashi (proiectare prin tractiune); Koshi-Guruma (roata peste sold); Uki-Goshi (mica aruncare peste sold); Deashi-Barai (maturarea piciorului avansat); Tate-Shiho-Gatame (imobilizarea in patru puncte); Kata-Gatame (fixarea umarului); Okurieruime (strangularea in cruce inversa).

Pentru Centura se vor prezenta copiii care au trecut cu succes cele doua examinari (kyu 6 si 5) si care implinesc virsta de 11-12 ani. Aceasta perioada se caracterizeaza prin trecerea treptata de la judo sub forma de joc la judo competitiv, adica la sporirea insusirii elementelor tehnice ale luptei.
Acum vor fi folosite formele specifice de lupta Randori si Shai, caracteristice acestei etape de stimulare a meritului competitiv.

3. Centura portocalie, sau Kyu 4, cuprinde urmatoarele procedee tehnice: Kouchi-Gari (mica secerare din interior); Ouchi-Gari (secerare din interior); Osoto-Gari (marea secera exterioara); Seoinagi (aruncarea peste umar; Yokoshio-Gatame (imobilizarea laterala cu pieptul); Kami-Shaigatame (imobilizarea in prelungire); Udehisigi-Juji-Gatame (luxarea bratului in cruce); Juji-Jime (strangularea in cruce).

4. Centura verde (Kyu 3) este valabila pentru varsta de 13-14 ani si are urmatoarele procedee: Tai-O-Toshi (aruncare laterala, rasturnarea corpului); 0-Goshi (mare aruncare peste sold); Harai-Goshi (secerarea soldului);Tsuri-Komi-Goshi (aruncarea cu sold prin ridicare); Hadaka-Jime (strangularea cu mainile libere); Gyaku-Kesa-Gatame (imobilizarea inversa); Kuzure-Kami -Shiho-Satame (imobilizarea pe deasupra in patru puncte); Kuzure-Tate-Shiho-Gatame (imobilizarea in prelungire prin blocarea bratelor.

Kyurile 2 si 1 (Centura albastra - Centura maro) vor fi sustinute in fata comisiei de trecere a normelor de tehnicitate la varsta junioratului (15-19 ani).

 
 

 
 
 

2002 © Powered by NET Romania
 
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!