Fotbal
 
Handbal
 
Tenis de camp
 
 
 
Rugby
 
Gimnastica
 
Box
 
Volei
 
Judo
 
Oina
 
Tenis de masa
 
Arte martiale
NET Hosting - web hosting profesional!
Vrei ca site-ul tau sa fie afisat in prima pagina pe www.GOOGLE.ro atunci cand este cautat unul din produsele tale? DA un CLICK aici si noi ne vom ocupa de asta!!!           ::: NET Romania :::  Solutii web & internet pentru afacerea ta!
 
 

Canotaj, caiac, canoe, sau seductia plutirii

«Acum, acum impingeti la vasle!
Vretnici fartati ai lui Hector, pe care mi-i dete tovarasi
Troia murind!. Acum dezveliti vitejasca putere din piepturi
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Cei mai din urma sa fim e rusine!
Sa-nvingeti rusinea!
Tineri, rusinea s-o-invingeti!»

Vergiliu (Eneida, Cartea a V-A)

 

 

 


 

CANOTAJUL



ISTORIC

Canotajul este un sport nautic care solicita, celor care-l practica, forta, suplete, coordonare, rezistenta si dezvolta in mod armonios corpul. Influenteaza pozitiv mobilitatea articulara si a coloanei vertebrale. Referindu-ne strict la canotaj si nu la originea vaslitului, mentionam ca primul concurs a avut loc in anul 1756, cand s-a strabatut, pe Tamisa, distanta dintre Londra si Chelsea, iar prima cursa, devenita traditionala, intre echipajele reprezentative ale universitatilor Oxford si Cambridge, s-a organizat in anul 1829.

Dupa aceasta data, canotajul incepe sa ia forme organizate intr-o serie de tari europene, iar din 1900 este cuprins in programul Jocurilor Olimpice.

Si in tara noastra, canotajul este unul dintre cele mai vechi sporturi. Despre efectele sale binefacatoare se mentioneaza intr-o lucrare scrisa in anul 1762 («Diaetetica», de dr. M. Stefan). In anul 1856 are loc primul concurs de canotaj pe Dunare, la Galati, iar in 1863, la Timisoara, ia fiinta asociatia de canotaj «Regata».

In 1866, Sulina gazduieste un alt concurs de canotaj, ceea ce inseamna extinderea acestei discipline sportive, marcata dealtfel, de prima participare, in anul 1912, la un mare concurs international, organizat la Istanbul, unde romanii se remarca prin rezultatete obtinute. Dar, despre dezvoltarea propriu-zisa a canotajului, se poate vorbi numai dupa 1944 si pana in prezent, perioada marcata de numeroase rezultate de valoare obtinute de fete si baieti in intrecerile olimpice, mondiale sau europene. Campionii mondiali Petre Ciapura, Tudor Stefan, Sanda Toma, Ivan Patzaichin sunt cei mai cunoscuti dintre asii canotajului romanesc.

REGULI DE BAZA

Probele de canotaj se desfasoara pe lacuri si canale special amenajate, arareori pe cursuri de apa. Pistele respective sunt balizate (marcate) de la «plecare» pana la «sosire», intr-un numar corespunzator de culoare (late de 12,5-15 m). Ambarcatiunile de canotaj, schif-urile, sunt conduse cu vasle sau cu rame, Diferenta este ca vaslele sunt fixate simetric de o parte si de alta a ambarcatiunii, sportivii tinand cu fiecare mana cate o vasla pe care le manevreaza simultan, pentru inaintare.

Ramele sunt fixate asimetric pe furcheti de o parte si de alta a ambarcatiunii, fiecare sportiv tinand cate o rama cu ambete maini, manevrarea facandu-se in acelasi timp si ritm de catre componentii echipajului.

Conditii materiale: Echipamentul: tricou, chiloti, eventual o sapca. Ambarcatiunile se pastreaza pe niste rasteluri speciale, in hangare situate in baza nautica, unde exista amenajat si un ponton pentru lansarea lor la apa, de unde sunt transportate la hangar. Deoarece canotajul este un sport care cere un mare efort, practicarea lui de catre voi, copiii, poate sa inceapa dupa varsta de 14 ani, atat pentru baieti cat si pentru fete. Cei cu deficiente circulatorii sau de respiratie nu puteti tinde spre performanfa in acest sport, care, dealtfel, contribuie la dezvoltarea fortei, rezistentei, echilibrului, coordonarii miscarilor. Este obligatorie cunoasterea inotului.

CAIAC-CANOE

ISTORIC

Caiacul si canoea definesc doua tipuri de ambarcatiuni, fiecare cu problemele lor specifice de tehnica, cu istoric propriu, cu probe si reguli diferite, ceea ce le fac sa fie de fapt doua discipline distincte printre sporturite nautice. Practicarea lor cere o buna pregatire fizica, multa forta, echllibru, ritm dinamic, rapiditate si precizie in executie, indemanare si coordonare in miscari.

 
 
 
 
 

Caiacul, se pare, a provenit de la eschimosi, fiind adus prima data in Europa de la Polul Nord, de catre exploratorii scandinavi timpurii. Primul club sportiv in care se practica si caiacul a tost infiintat in anul 1865, in Anglia.

Canoea este de origine indiana, sau dupa alte date de origine canadiana si isi face oficial aparitia in Europa prin anul 1876, cind au loc primele intreceri in orasul Koln.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice din anul 1924, desfasurate la Paris, se prezinta pe Sena un concurs demonstrativ de caiac-canoe, iar din anul 1936 acestea vor figura constant in programul intrecerilor olimpice.

In Romania, istoria arata ca vaslitul pe Dunare a fost consemnat inca din anul 1455, dar nu se poate afirma ca aceasta ar fi originea caiacului si canoii in tara noastra. Se poate insa preciza ca, in mod cert, pe marile noastre rauri si lacuri, in Delta, pe Dunare, romanii au practical vaslitul cu scop de vanatoare si pescuit, de aparare, de deplasare sau transport.

Dupa 23 August 1944, la noi aceste discipline sportive se afirma puternic atat pe plan intern cat si pe plan international; cu ocazia Jocurilor Olimpice, a campionatelor mondiale sau europene, succesele dobandite de caiacistii si canoistii nostri contribuind la cresterea continua a prestigiului sportului romanesc.

Sportivi romani care au cucerit aur olimpic sunt: Leon Rotman, Simion Ismailciuc si Alexe Dumitru (Melbourne, 1956), Ivan Patzaichin (Munchen, 1972; Mexico, 1968; Moscova, 1980), Serghei Covaliov (Moscova, 1980), Toma Simionov (Moscova, 1980), Vasite Diba (Montrea! 1976).

REGULI DE BAZA

Pistele de apa trebuie sa fie balizate de la locul de start pana la locul de sosire, in culoare de cel putin 5 m largime si in linie dreapta, pentru distantele de 500- 1000m. Participarea in competitii oficiale este admisa de la varsta de 16 ani, intrecerile desfasurandu-se pe categorii de varsta, sex si clasificare sportiva.

Tehnica de vaslit este diferita: pentru caiac se foloseste padela, care este prevazuta cu pale la ambele capete, fiind tinuta cu mainile in zona de mijioc si prin tractiuni alternative de o parte si de alta a caiacului se asigura inaintarea, directia pastrandu-se cu ajutorul unei carme care, printr-un sistem de cabluri si levier, este dirijata cu ajutorul picioarelor.

Canoea se manevreaza cu o pagaie simpla, care are numai la un capat pala care intra in apa si care este tinuta cu o mana aproape de pala si cu cealalta de capatul opus.

La caiac, pozitia sportivului este stand (pe un scaunel special), cu picioarete intinse si usor indoite din genunchi, talpa sprijinindu-se pe sistemul de carma. La canoe, sportivul sta intr-un genunchi, sprijinit pe o pernita speciala, laba piciorului respectiv se sprijina, de asemenea, pe un dispozitiv fix. Din aceasta pozitie se foloseste pagaia pentru inaintare si carmuire, dar numai pe o singura parte a ambarcatiunii. In cazul probelor de canoe dublu, sportivii stau unul in spatele celuilalt, in aceeasi pozitie ingenuncheata, dar fiecare pe alt picior, in asa fel ca ei sa poata actiona simultan pe ambele parti ale ambarcatiunii.

Probele de slalom nautic se organizeaza pe ape marcate cu jaloane si care curg tumultuos, cu mici cascade, viraje, cum sunt in general apele repezi de munte. Sportivii folosesc un tip de caiac simplu sau dublu, in care stau jos, dar in care se pot acoperi etans pana la brau, in afara ramanand bustul, capul si bratele. Tehnica de vaslit in slalom la caiacul de dublu este insa ca la canoe, fiecare sportiv folosind cate o pagaie simpla.

Inchiderea etans permite caiacului ca, in anumite situatii, sa se rastoarne lateral; revenind in pozitia initiala de plutire, facand, deci, o pivotare completa in jurul axului sau longitudinal.

Echipamentul pentru probele clasice de caiac-canoe consta din maieu, chiloti, eventual sapca. Pentru probele de slalom nautic sunt necesare: casca de protectie pentru cap, vesta speciala de salvare de la inec, iar in caiac, la prova si pupa se asigura doi saci umpluti cu aer, care au rolul ca in orice accident ambarcatiunea sa pluteasca si sa nu se scufunde.

Copii, voi puteti incepe initierea in caiac de la 12-14 ani. La canoe, insa, din cauza pozitiei nefavorabile, initierea o incepeti ceva mai tirziu, cand dezvoltarea voastra fizica este mai pronuntata. Oricum, cunoasterea inotului este obligatorie pentru ambele sporturi. Practicarea acestor sporturi pe apa, in aer liber, nu poate decat sa ajute sanatatii si dezvoltarii voastre.

VOCABULAR

Babord - partea stanga a unei ambarcatiuni, dupa directia de inaintare (in sporturile nautice).
Bac - instalatie fixa pe apa, pentru antrenamente de canotaj.
Bord - marginea din stanga sau din dreapta a puntii unei ambarcatiuni.
Prora- partea dinainte (din fata) a unei ambarcatiuni (nave).
Pupa - partea dinapoi a unei ambarcatiuni.
Regata - ansamblul probelor sportive ale unui concurs nautic.
Tribord - partea din dreapta a unei ambarcatiuni (nave) privind de la pupa spre prova.
Yachting - sport practicat cu ambarcatiuni cu panza.

 

 
 

2002 © Powered by NET Romania
 
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!