Fotbal
 
Handbal
 
Tenis de camp
 
 
 
Rugby
 
Gimnastica
 
Box
 
Volei
 
Judo
 
Oina
 
Tenis de masa
 
Arte martiale
NET Hosting - web hosting profesional!
Vrei ca site-ul tau sa fie afisat in prima pagina pe www.GOOGLE.ro atunci cand este cautat unul din produsele tale? DA un CLICK aici si noi ne vom ocupa de asta!!!           ::: NET Romania :::  Solutii web & internet pentru afacerea ta!
 
   

 

Baschetul, sau cosurile cu surprize

«lnitiativa libera nu este decat o meditatie intre functiunea care defineste pe fiecare echipier ca «individ comun» si echipa.
Daca initiativa individuala ar lua-o inaintea acestei organizari colective si ar tinde sa se afirme pentru ea insasi, "spiritul de echipa" ar fi pierdut. »

J.P.Sartre

 


ISTORIC

Unul dintre cele mai raspandite jocuri sportive in lume, baschetul, se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor tehnice si tactice, prin talia inalta si calitatile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate intr-o lupta sportiva care pretinde spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta nervoasa.

Jocuri cu mingea, asemanatoare baschetului pe care-l cunoastem noi astazi, au tost practicate cu multe secole in urma in diferite zone ale lumii. Vechile populatii incase, maia si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele iar indienii din America plasau un fel de cos in trunchiuri de copac.

In anul 1891, un tanar asistent de la colegiul Spring-field, din statul Massachusetts (S.U.A.), pe numele sau James A. Naismith, incercand sa faca mai variate lectiile de educatie fizica ale studentilor, cu un continut mai atractiv si mai dinamic, fara conditii materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi si a inlocuit poarta cu un cos suspendat pe un perete. Astfel a luat nastere sportuli caruia i s-a spus apoi baschet ball (basket = cos, ball = minge).

La inceput echipele erau alcatuite din cate 50 de jucatori, apoi numarul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucatori pe teren. Jocul se raspandeste in Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). In 1932 se constituie Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.) si din 1935 se disputa campionatele europene (la care a participat si tara noastra). Este de mentionat ca baschetul a fost primul joc pe echipe in care au aparut fetele pe terenurile sportive.


La noi in tara, primele demonstratii de baschet au fost efectuate in 1920. Pina in 1923, baschetul se practica in special in liceele din capitala, organizindu-se sporadic competitii interscolare. Din 1928 se constituie diferite echipe (masculine), la cluburile Sportul Studentesc, Juventus, T.C.R. etc.

Federatia Romana de Baschet si Volei ia fiinta in 1931, fiind initiat atunci primul campionat regional masculin. In aceasta perioada nu existau mai mult de 150-200 sportivi legitimati, baschetul traind mai ales din insistentele si pasiunea unor animatori. Dupa 23 august 1944 acest frumos si spectaculos sport incepe sa aiba caracter de masa; sunt organizate campionate republicane (din 1947), se participa la primele Jocuri Balcanice (1946), sunt organizate anual campionate scolare si universitare precum si festivaluri de minibaschet pentru copii.

Pe plan international, mentionam clasarea de 3 ori pe locul IV la campionatele feminine europene (1964,1966, 1968) si de 2 ori pe locul V la cele masculine (1957,1967), precum si unele succese ale echipelor de club Steaua, Dinamo, Politehnica Bucuresti, Rapid etc. In 1981, la Campionatele Mondiale Universitare echipa de fete a Romaniei s-a clasat pe locul III, cucerind medalia de bronz, iar echipa masculina a ocupat locul IV.

 
 
REGULI DE JOC

Un joc de baschet are loc intre doua echipe a cate 5 jucatori pe teren fiecare. Scopul urmarit de fiecare echipa este de a arunca mingea in cosul adversarului si de a-l impiedica pe acesta sa intre in posesia mingii sau sa inscrie cosuri. Mingea poate fi pasata, aruncata, lovita, rostogolita, driblata, in orice directie.

Baschetul modern se caracterizeaza prin efortul sustinut de jucatori pentru a mentine un ritm de joc rapid, ceea ce presupune sportivi cu o pregatire fizica, tehnica si tactica superioara; intr-un meci se inscriu in medie cca 80 de puncte (uneori chiar si peste 100); a crescut considerabil gabaritul jucatorilor folositi in baschet.

 

 
 
 

Media de inaltime a echipelor masculine este tn jur de 2 m iar a celor feminine de 1,87 m, fiecare echipa straduindu-se sa aiba pe teren in timpul unui meci 1-2 jucatori foarte inalti, de peste 2,06 m la baieti si peste 1,92 m la fete; marea majoritate a jucatorilor au o pregatire multilaterala, folosesc in joc ambele maini cu usurinta si realizeaza executii tehnice in mare viteza si derutante. Terenul de joc este o suprafata dreptunghiulara, libera de orice obstacole, avand dimensiunile de 26 m lungime si 14 m latime. Zona marcata in fata fiecarui cos se numeste «suprafata de aruncari libere».

Panoul de baschet este fabricat din lemn tare, sticla sau plastic, avand grosimea de 3 cm.
Mingea de baschet este confectionata dintr-o camera de cauciuc, acoperita cu o anvelopa de piele, material plastic sau cauciuc, avand greutatea de 600-650 gr. si circumferinfa de 75- 80 cm. Jocul este condus de 2 arbitri in teren, ajutati de un scorer si un cronometror.

Un meci de baschet se desfasoara in 2 reprize de cate 20 minute fiecare, cu o pauza de 10 minute intre ele. Spre deosebire de alte jocuri, la baschet se cronometreaza timpul efectiv de joc, cronometrul fiind oprit la toate intreruperile jocului. Cos inscris este valabil numai daca mingea intra in cos pe deasupra lui si trece prin el.

Mingea este pusa in joc, la inceputul fiecarei reprize, printr-o angajare intre 2 adversari in cercul de pe linia de centru a terenului. Dupa fiecare cos marcat, mingea se repune de catre echipa aflata in aparare din orice loc aflat inapoia liniei de fund a propriului teren. Timeout-ul se poate acorda in ambele reprize de cate 2 ori fiecarei echipe, la cererea antrenorului sau a jucatorilor.

Mingea este considerata «moarta» in urmatoarete situatii: cand s-a inscris un cos, cand s-a comis o abatere sau greseala, cind s-a dictat «minge tinuta».

In jocul de baschet sunt sanctionate (prin pierderea mingii), fie abaterile de la regulament, fie greselile personate (efectuate prin contact direct cu un adversar). Driblingul este actiunea repetata prin care un jucator ii da mingii o impulsie spre sol, facand-o sa ricoseze in directia dorita. In timpul driblingului jucatorul se poate deplasa pe teren, dar daca a oprit driblingul, nu-l poate relua, facandu-se vinovat astfel de «dublu dribling».

PivotuI este un post detinut de un jucator inalt, intr-o echipa de baschet, sau mai este si miscarea unui jucator cu mingea, care mentine cu un picior contactul cu solul, iar cu celalalt isi schimba directia odata sau de mai multe ori.

Regula pasilor interzice jucatoruiui aflat in posesia mingii sa se deplaseze cu ea in brate.
Regula celor 3 secunde nu permite unui jucator in atac sa stea mai mult de 3 secunde in suprafata de aruncari libere sau sa tina mai mult de 3 secunde mingea in posesia sa, fara s-o bata in podea.
Regula celor 10 secunde obliga echipa care are mingea sa treaca in acest interval de timp in terenul advers (cu mingea).
Regula celor 30 de secunde impune echipei in atac sa arunce la cos in timp de maximum 30 de secunde..
Un jucator care comite 5 greseli personate in timpul jocului este eliminat definitiv de pe teren.

 
   
 
 

2002 © Powered by NET Romania
 
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!
tbizro"> trafic ranking
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!